top of page

 

RYUHA

Al de technieken, vormen, tactieken, strategieën en filosofieën die we bestuderen en beoefenen zijn afkomstig van oude, klassieke krijgstradities of scholen (koryu).  Zij zijn gedeeltelijk verwerkt in de verschillende fundamentele (kyu) en hogere (dan) graden die deel uitmaken van ninpo bugei, jujutsu, enz.

Vroeger duurde het zeer lang vooraleer Grootmeester Tanemura toestemming gaf deze stijlen afzonderlijk te mogen leren. 

Men moest onder meer een hogere graad (zwarte gordel) behaald hebben en enkel de stijl die werd aangewezen kon wordenbestudeerd.

Sinds enkele jaren worden er echter internationale stages (taikai) uitsluitend gewijd aan de verschillende stijlen georganiseerd.

We zijn dus in een "gezegende" stroomversnelling terecht gekomen waarin het mogelijk is, zelfs als beginneling, om deze stijlen van naderbij te bekijken en te trainen.

Meer info over deze stijlen, graden en titels van Grootmeester Tanemura kunnen gevonden worden op de website van onze japanse organisaties.

Belangrijk om te begrijpen is dat sommige stijlen relatief weinig technieken en vormen bevatten en anderen dan weer aanzienlijk meer.  Een aantal van deze stijlen zijn (zeer) nauw aan elkaar verwant, vandaar dat ze makkelijk naast en door elkaar kunnen worden geleerd.  Sommige stijlen bevatten enkel technieken en vormen met één of meerdere wapens.

Er zijn stijlen bij die zich hebben gespecialiseerd in korte afstanden en andere die bruikbaar zijn van op grotere afstand.

De gemeenschappelijke basis van deze scholen wordt wekelijks getraind tijdens de gewone lessen zodat verdere studie en training van deze stijlen afzonderlijk vlotter kan verlopen.

Deze stijlen afzonderlijk trainen is enkel mogelijk voor leden van onze Japanse organisaties die het volledige programma volgen.

bottom of page