top of page

 

NINPO BUGEI

Ninpo bugei (kortweg ninpo) is de overtreffende trap van ninjutsu (de methodes van de ninja).

Daar waar ninjutsu enkel de speciale technieken en taktieken omvat, gaat ninpo veel verder en wordt er ruim aandacht besteed aan de achterliggende filosofie. 

Ninpo heeft niets te maken met het door de populaire media zwaar vertekend beeld van de  huurmoordenaar/superspion.

 

Ninjutsu werd destijds gebruikt door krijgers die speciale opdrachten moesten uitvoeren, voornamelijk inlichtingen verzamelen.  Deze krijgers waren niet zomaar huurlingen zoals zo vaak verkeerdelijk  wordt benadrukt.  Het inzetten van deze specialisten was streng gereglementeerd. 

Aangezien de informatie die zij verzamelden zeer belangrijk was, gingen zij zo vaak mogelijk conflicten vermijden om geen kostbare tijd te verliezen of om deze informatie te beschermen en bij de

opdrachtgever te laten toekomen. 

De ninja/shinobi waren dus meesters in het verbergen, ontwijken en ontsnappen en waren er niet op uit om roem en eer te verzamelen zoals de gewone samurai.

Dit is wat ninpo zo uniek maakt.  Een ninpo beoefenaar (en niet ninja want net als de samurai bestaan ze niet meer) zal  altijd eerst het conflict trachten te voorkomen of te ontwijken door middel van speciale taktieken.  Hij of zij zal zich pasfysiek verdedigen als er geen andere uitweg meer is.

Binnen ninpo staat ongewapende zelfverdediging centraal.  Dit wordt ninpo taijutsu genoemd en omvat een brede waaier aan technieken zoals rollen, vallen, klemmen, houdgrepen, ontwijken, afweren, stoten, trappen en worpen.

Op hoger niveau wordt er ook met de klassieke en buitengewone wapens gewerkt zoals het zwaard, de staf, de handklauwen de speer, de boog, enz.

De eerder vernoemde unieke filosofie van ninpo is gebaseerd op verschillende oude vormen van Boeddhisme, Shinto en andere spirituele systemen waar het zoeken naar harmonie en de heiligheid van het leven centraal staan. 

Deze filosofie komt al vanaf de eerste les die men bijwoont aan bod en wordt stapsgewijs verduidelijkt naarmate men opklimt in graad.

Wij wensen te benadrukken dat sommige speciale ninja technieken en taktieken enkel worden bestudeerd uit historisch en cultureel perspectief.

bottom of page