top of page

 

JUJUTSU & AIKIJUJUTSU

De jujutsu stijlen die wij beoefenen zijn authentiek Japans en niet gewijzigd door westerse invloeden of gemengd met elementen van relatief moderne systemen zoals judo, aikido en karatedo.

Sommige van onze stijlen zijn zeer sierlijk en bedoeld om de tegenstander zo snel mogelijk onder controle te krijgen zonder hem veel schade toe te brengen.  Andere stijlen zijn dan weer zeer direct en overweldigend.

Jujutsu is ontstaan op het slagveld met de bedoeling de gebruiker ervan tijdens een handgemeen de tijd te geven een ander wapen te grijpen wanneer zijn hoofdwapen was verloren gegaan of vernield. 

Jujutsu werd dus in eerste instantie gebruikt door geharnaste strijders en in combinatie met allerlei wapens zoals zwaarden en dolken. 

Pas na de periode der grote  veldslagen zijn veel stijlen zich gaan aanpassen en is men nadruk gaan leggen op puur ongewapende zelfverdediging in gewone kledij en meer toegankelijk voor andere bevolkingsklassen dan de samurai.  Er hebben honderden klassieke jujutsu stijlen bestaan.

Alhoewel jujutsu in hoofdzaak bestaat uit ongewapende technieken zoals stoten, werpen en klemmen, wordt er op hoger niveau ook aandacht besteed aan een aantal stijlgebonden wapens zoals de te no uchi (korte, in de hand verborgen stok).

Aikijujutsu (bron van aikido, Hakko ryu jujutsu en het Koreaanse hapkido) kan gezien worden als de overtreffende trap van jujutsu.  Er wordt veel nadruk gelegd op het gebruik van gefocuste wilskracht om de tegenstander te controleren of uit te schakelen.

Wij beoefenen de Daito ryu Yamamoto ha variant van aikijujutsu.

Zij die wensen kunnen zich na afspraak met de hoofdinstructeur enkel toeleggen op jujutsu en aikijujutsu tijdens de reguliere trainingen.  Zij moeten lid worden van onze Japanse organisaties.

bottom of page